UA-58898312-1

Hoofdpijn, rugpijn? Misschien is het voedselintolerantie.

beperkingenIk was een huilbaby tot frustratie van mijn moeder. Ik had vier keer per week hoofdpijn en kreeg er ook nog eens pijn tussen mijn schouderbladen en spastische darmen bij. De wetenschap kon niets vinden. Ik heb echt alles geprobeerd. “Het zal wel psychisch zijn”, zeiden ze jarenlang.

Je moet er mee leren leven, neem maar paracetamol tegen de pijn.

Ik nam jarenlang wel 6 paracetamol per dag. En ik heb zelfs heel mijn psyché binnenste buiten gekeerd. Niemand dacht aan lactose omdat lactose bijna overal in zit. En wie weet er dat pijn in de schouderbladen iets te maken heeft met lactose. Ik kon alleen voedsel waarvan ik dacht dat het gezond was niet verdragen. Van een klein beetje lactose voelde het alsof mijn lever een ballon werd, waar ik vervolgens 12 uur lang onophoudelijke kramp van had. Wat een uitputtingsslag was dat vier keer per week. Daar werd ik psychisch van. Ik kon drie jaar lang alleen maar werken, en daarna de kramp uitzitten. Niet wetende wat de oorzaak of oplossing was. Ik had geen sociaal leven meer. Ik voelde me alleen nog maar een zwakke aansteller. De omgeving ziet alleen maar dat je gelukkig nog kunt werken. Die zag niet wat ik ervoor moest doen en laten om ergens te zijn. Ze zagen alleen maar dat ik vroeg naar huis ging en niet gezellig was omdat ik geen alcohol mee dronk. ( dit leek me met 6 paracetamol namelijk niet verstandig) Ik durfde op een gegeven moment niets meer te eten. Ik verloor het vertrouwen en de controle op mijn lichaam. Tot ik erachter kwam dat ik geen lactose kon verdragen. Dat de pijn een rottingsproces was en een afvoerprobleem van gifstoffen.

Lactose-intolerantie is het onvermogen de melksuiker lactose te verteren. Jonge mensen zijn dankzij het enzym lactase in staat lactose om te zetten in de monosacchariden glucose en galactose die wel verteerbaar zijn. Het vermogen dit enzym aan te maken neemt met het stijgen van de leeftijd geleidelijk af, zodat de meeste mensenrassen op volwassen leeftijd lactose-intolerant worden. Wat er met je lichaam gebeurt in Jip en Janneke taal is dat je darmen voedsel niet goed op kunnen nemen. Wanneer lactose uit onze voeding niet door het enzym lactase wordt afgebroken, komt het onveranderd in de dikke darm aan. Dit gaat rotten of gisten en is weer een perfecte voedingsplaats voor slechte bacteriën en schimmels. Er ontstaat een rottende, gistende laag vol negatieve bacteriën, schimmels en onverwerkt voedsel tussen je darmvlokken. Hierdoor neem je minder goede voedingsstoffen op, en laat je meer slechte stoffen door naar je bloed. Deze giftige stoffen gaan in je lijf spoken, wat je lever niet grappig vindt en je spieren meestal ook niet echt.

Fijn dat ik hier na bijna 30 jaar achter kwam, want nu had ik invloed op de klachten. Maar ik was al vegetariër, en nu mocht ik ook geen lactose meer. Wat moet ik dan eten? Inmiddels heb ik dat uitgevonden. Ik heb een slijmvliesopbouwend dieet gevolgd van 2 maanden, en ben met natuurvoeding gaan ontgiften. Daarnaast heb ik geleerd welke alternatieven voor melkproducten ik kan gebruiken in gerechten. Ik heb nu geen kramp meer, bijna geen hoofdpijn meer en zelfs mijn huid is er veel beter van geworden. Dat gun ik iedereen.

Komen een aantal van de volgende klachten je bekend voor? Misschien heb je dan ook te maken met een voedselintolerantie.

Aften
Spierpijn
Misselijkheid en braken
Maagzweer
Zweren in de twaalfvingerige darm
Diarree
Prikkelbare-darmsyndroom
Constipatie
Winderigheid / opgeblazen buik
Ziekte van Crohn
Gewrichtspijn
Reumatoïde artritis
Oedeem
Hoofdpijn
Migraine
Moeheid
Depressiviteit/angsten
Hyperactiviteit en ADHD bij kinderen

Hoe je erachter komt welke voeding de intolerantie veroorzaakt dat is nog niet eenvoudig. Zodra je darmen eenmaal beschadigd zijn, reageer je op alles intolerant.
Aan de hand van je voedingspatroon en je klachtenpatroon kan ik met je kijken naar de hoofdveroorzaker van de klachten. Ik kan je helpen je darmen weer te herstellen en je klachten te reduceren. Ook kan ik een spiertest (die ook gebruikt wordt in de kinesiology) inzetten als indicator. In de embryonale fase worden huid, slijmvliezen en zenuwstelsel uit de zelfde cellen gevormd. Dit betekent dat mensen die last hebben van hun darmen ook vaak last hebben van huidklachten, verkoudheidsklachten enzv. Maar dit betekent ook dat via de reactie van de huid en het zenuwstelsel een indicatie te vinden is van welke voeding jouw lichaam niet fijn vindt.

Bel gerust vrijblijvend op voor informatie over jouw specifieke situatie.