UA-58898312-1

Klachtensymboliek

doornen_21172414
Symptomen en klachten zijn geen vijanden die je moet wegdrukken, het zijn boodschappen die ons aanmoedigen om beter voor onszelf te zorgen.

Je kent de gezegdes wel:

-Dit kan ik moeilijk verteren
-Wat heb je op je lever
-Ik kreeg er een hartverlamming van
-Dit is een zware last op mijn schouders

Eigenlijk heb ik tijdens mijn werk altijd gevraagd naar lichamelijke klachten. Ik ontdekte dat wanneer iemand zijn probleem vertelde, ik de klachten kon raden. Maar ook kon ik wanneer iemand zijn klachten vertelde, aangeven waar iemand dan waarschijnlijk in zijn leven veel tegen aanloopt. Er is duidelijk een verband tussen beiden. Je lichaam wil je iets vertellen. Of het nu gaat om een burn-out, hoofdpijn, verkoudheid, om een hoge bloeddruk of om een erectiestoornis.

De psychosociale therapie benadert de mens vanuit een holistische visie. Het holisme ziet de wereld als geheel, en gelooft dat alles met elkaar verbonden is. Het holisme beschouwt ziekte als een uiting van onbalans, niet als een op zichzelf staand feit. Daarom worden door holistische therapeuten niet alleen de symptomen behandeld, maar de hele persoon in zijn omgeving. Er word gezocht naar mogelijke oorzaken van de klachten of ziekten, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel gebied. En er wordt gezocht naar wat jouw lichaam je wil zeggen.

Samen kunnen we onderzoeken of je je herkent in de psychologische oorzaak achter het signaal. Zodat je hieraan kunt gaan werken. Maar het kan ook zijn dat je al heel lang last hebt van klachten waarvan de medische wetenschap geen oorzaak kan ontdekken. We kunnen samen kijken naar welke invloed je hierop hebt wanneer je werkt aan de kern van het probleem. Daarnaast kunnen we kijken hoe (andere) voeding nog van invloed kan zijn op bepaalde klachten. Dit met het doel om de klachten te verminderen.