UA-58898312-1

Werken met Nondualiteit

Werken met Nondualiteit

Je werkt met complexe en kwetsbare doelgroepen. Vaak is hierbij zelfreflectie een uitdaging en zijn mensen in een negatieve spiraal beland zijn op basis van de wet van de aantrekking. Trauma trekt nieuw trauma aan. Sommige cliënten blijven geloven dat ze voor het ongeluk geboren zijn en hen blijft overkomen wat hen overkomt. Het is een uitdaging om de mensen waarmee je werkt hun eigen invloed te laten ervaren op situaties en weer in hun kracht te zetten.

Ik werk al jaren met de meest complexe kwetsbare mensen. Mensen met een doodswens, mensen met dementie, mensen met veel agressie, mensen met borderline problematiek.
Toch lukt het vanuit de nonduale visie goed om met deze mensen te werken, om een vertrouwensrelatie op te bouwen en om hen in beweging te brengen.

Nondualiteit, in de zorg, welzijn en geestelijke gezondheidszorg

Werken met nondualiteit is werken vanuit de holistische benadering dat alles met elkaar verbonden is en dat alles een geheel is. We doen een beroep op het zelfhelend vermogen en op eigenaarschap.
We zijn als maatschappij gewend om de wereld te bekijken vanuit gemis en tekort. Mensen zijn “stuk”. Daarom geven we hen labeltjes voor hun “defecten”. Wij zijn gewend dat wij de hulpverleners zijn die hen beter moeten maken. Maar dit is nu precies wat het instant houdt.  Je bevestigt daarmee dat iemand stuk is en dat hij iemand anders nodig heeft om gefikst te worden.
Maar wat zou er gebeuren als je iemand vanuit heelheid zou gaan bekijken?  Kunnen we iemand door echt te vertrouwen weer het gevoel van regie geven? En zelfvertrouwen daarmee ruimte geven voor groei? Kunnen we iemand helpen zien dat het verhaal wat hij koppelt zijn eigen lijden veroorzaakt? En kunnen we dat doen vanuit positieve overdracht omdat we zelf ook in geloven dat we als hulpverlener zo zijn zoals we moeten zijn precies op het juiste moment? Het is werken vanuit heelheid door ook eerst met aandacht te zijn bij pijn die is ontstaan vanuit het tekort denken.

Ik help je graag om je te leren werken en kijken vanuit nondualiteit. Een vorm van presentie waarbij we de wereld bekijken als geheel en problemen zich zo oplossen, omdat je ze op een ander niveau bekijkt dan waarop ze zijn ontstaan. Met werkvormen die ook voor een kwetsbare doelgroep helpen om zelfonderzoek te doen en vanuit een ander perspectief te kijken. Hierin nemen we ook jouw houding als hulpverlener mee vanuit compassie en presentie. Afhankelijk van de organisatie en de doelgroep waarmee men werkt kunnen we het doelgroep specifiek maken.
Vervolgens kunnen we het zelfs inbedden in de organisatie door middel van de nonduale intervisie methodiek.

 • Echt luisteren en aansluiten bij waar de cliënt is.
 • De cliënt zien vanuit heelheid
 • Bevorderen van eigen krachten en eigen regie (eigenaarschap).
 • Kijken naar hoe lijden werkt.
 • De antwoorden helemaal uit de cliënt zelf laten komen.
 • Houding van hulpverlener vanuit mededogen en presentie.
 • Werkvormen voor zelfonderzoek en leren kijken vanuit een ander perspectief, toepasbaar op kwetsbare doelgroepen.
 • Bewustzijn op overdracht
 • Zelfzorg voor de hulpverlener.
 • Nondualiteit gericht op een specifieke doelgroep
 • Casuïstiek en Intervisie vanuit nondualiteit.

“ Haar respect en geduld met mensen vind ik uniek. Ze heeft de x-factor in het werk en als persoon. Mooi om die bevlogenheid in haar werk te zien. Linda v.d. B”

voorbeelden uit de praktijk

“Bij Linda zie ik in haar basishouding openheid, eerlijkheid en eenvoud waardoor ze snel en gemakkelijk contact maakt. Ze zoekt naar manieren om mensen dusdanig te beïnvloeden dat zij in hun kracht komen in plaats van blijven steken in hun onmacht. Chaja M “

Linda is gespecialiseerd in het holistisch gezondheid bevorderend coachen op basis van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Vanuit achtergrondkennis en ervaring op het gebied van behandeling en psychopathologie, weet zij op een zeer diepe laag aan te sluiten en haar liefdevolle vinger op oude pijn te leggen zodat blokkades kunnen gaan ontspannen, deze te behandelen om zich vervolgens weer te richten op het versterken van de lichamelijke en psychosociale gezondheid in het nu.
Zij heeft ervaring in het werken met honderden cliënten en met zeer complexe problematiek.
Maar ook in het geven van workshops, het trainen van trainers en het proces en intervisie begeleiden van zorgverleners in de eerstelijnszorg.

Neem gerust contact op voor maatwerk.