UA-58898312-1 G-314D9E8MR6

Het dertigersdilemma, is dit het nu?

imagesA7534RKK

Je bent tussen de 25 en de 35. Je wilt een onbezorgd leven leiden van alle gemakken voorzien, iets bereiken in je carrière, een goed sociaal leven, de partner die helemaal bij jou past en wellicht één of meer kinderen. alle mogelijkheden liggen in het verschiet maar…………………

Angst voor verkeerde keuzes.
Een belangrijk deel van de jongvolwassenen is opgegroeid in rijkdom, vrijheid en met een besef dat het leven leuk is en onbegrensde mogelijkheden biedt. Dat klinkt ideaal, maar diezelfde vrijheid betekent ook dat uit een onbegrensd aantal keuzes een leuk leven moet worden gemaakt. Niet de keur aan mogelijkheden is het probleem, maar de angst voor verkeerde keuzes, om niet te voldoen aan het leukheidsideaal en de hooggespannen verwachtingen van henzelf en anderen.

Is dit het nu?
Bij veel mensen van rond de dertig ‘knaagt er iets’. Zit ik wel op het juiste spoor? Is dit het nu? Kan ik dit werk tot mijn 67ste blijven doen? Of ga ik weer studeren? Is dit de partner waar ik de aankomende 75 jaar mijn leven mee wil delen? Is dit de persoon waar ik kinderen mee zou willen? Of gaan jullie nog reizen? Ondanks dat je veel bereikt wat je wenst, voel je je prikkelbaar, moe en verlangend naar iets anders, maar wat weet je niet. Je voelt aan dat er iets niet klopt, maar wat is dat dan? Grote kans dat je te maken hebt met het dertigersdilemma. Vaak ook het moment dat veel mensen voor de eerste keer in hun leven tegen overspannenheid aanlopen.

keuzes

Een vroege keuze.
Je kunt als jonge dertiger ook om een andere reden in een dip raken. Niet omdat je twijfelt en geen knopen durft door te hakken, maar omdat je te jong succesvol bent. Moest je vroeger jarenlang ploeteren voor je promotie maakte, nu kun je razendsnel stijgen op de carrièreladder. Trouw je dan ook nog met je eerste liefje, heb je een leuke groep vrienden en een huis gekocht, dan bereik je rond je 30ste wat vorige generaties pas rond hun 50ste bereikten.

Een voorrecht.
Als je jezelf voor de zoveelste keer afvraagt “is dit het nu?” bedenk dan dat het een geweldig voorrecht is dat je jezelf dit mag afvragen. De vraag hoort bij de periode waarin je zit, net als je deze vraag tegenkwam in de puberteit en je hem wellicht nog een keer tegen zult komen in overgangen in je leven. Het is beter om je deze vraag nu te stellen, dan dat je hem over 10 of 20 jaar pas tegenkomt. Mogelijk heb je dan je keuzes namelijk al gemaakt. Een goede manier om uit de cirkel te komen is keuzes maken (al is dat nou juist ook voor een groot deel de kern van je probleem) en je daarbij te realiseren dat het kiezen voor iets per definitie betekent, dat je afstand doet van de andere mogelijkheden.

Niet kiezen is ook een keuze!
Als het erbij hoort dan klinkt het alsof het ook eenvoudig is. Maar het feit dat iedereen op dit punt komt, betekent niet dat iedereen hier ook goed mee omgaat. Het is niet eenvoudig om stil te staan en je alweer af te vragen wie je ook alweer bent en wat je echt wilt. Het kan helpen om met iemand die je vertrouwt alle mogelijkheden eens op een rijtje te zetten en tegen elkaar af te wegen. Vooral als je bang bent dat dit antwoord kan leiden tot heftige veranderingen. Zorg dat je iemand in je omgeving vindt die je helpt om kritische vragen te stellen en je kan helpen om achter je eigen keuze te gaan staan. En misschien zelfs iemand die begrijpt hoe moeilijk het is om de keuzes die je achter je laat te verwerken. Maar wat je ook doet bedenk je ook dat niet kiezen ook een keuze is!

imagesXQO6IIG0